15. marts 2024

Hvad er Black Friday?

Black Friday
Black Friday er blevet en af årets helt store shopping-dage.

Black Friday begyndte som en svag brise fra vest, men i de seneste år, har efterårsstormen af gode tilbud ramt os for fuld styrke hvert år i november.

Under Black Friday forvandles butikker til slagmarker, hvor forbrugere kæmper om de eftertragtede rabatter. Men bag den hektiske facade gemmer sig en række spørgsmål: Hvad er Black Friday egentlig? Hvordan kan du navigere i junglen af tilbud og sikre dig de bedste fund? Og er Black Friday den mirakelkur, som den ofte præsenteres for?

Black Fridays historie

Black Fridays oprindelse stammer fra USA, hvor den markerer dagen efter Thanksgiving og dermed startskuddet til julehandlen. Den første Black Friday fandt sted i 1952 og var præget af travle butikker og lange køer. I Danmark er Black Friday et nyere fænomen, men har hurtigt opnået enorm popularitet.

Hvornår er Black Friday i 2024?

I 2024 falder dagen efter den amerikanske helligday Thanksgiving. Selv om Thanksgiving ikke er en dag, der udløser en fridag i Danmark, så har vi alligevel taget tilbudsdagen Black Friday til os. I 2024 falder Black Friday den 29. november, men mange butikker holder også Black Week og endda Black Month, så du har rig lejlighed til at komme af med dine penge.

Hvad kan du finde på Black Friday?

Black Friday dækker over et bredt spektrum af rabatter og tilbud. Elektronik, tøj, legetøj, møbler og meget mere kan findes til nedsatte priser. Nogle butikker tilbyder endda rabatter på op til 70%.

Tips til at finde de bedste tilbud på Black Friday

Forberedelse er nøglen til succes på Black Friday. Her er et par tips:

  • Lav en prioriteret liste: Skriv en liste over de ting, du ønsker at købe, og prioriter dem fra mest til mindst attraktivt. Dette hjælper dig med at fokusere din shopping og undgå impulskøb.
  • Sæt et budget: Bestem, hvor mange penge du vil bruge. Black Friday kan være fristende, og det er nemt at overskride sit budget.
  • Undersøg priser: Sammenlign priser i forskellige butikker, både online og fysiske, for at finde de bedste tilbud. Vær opmærksom på både normalprisen og den reelle rabat.
  • Følg med i reklamer: Tilmeld dig nyhedsbreve fra dine favoritbutikker og følg dem på sociale medier for at få besked om de bedste Black Friday-tilbud.

Husk at:

  • Vær forberedt på travlhed: Black Friday er en af de travleste shoppingdage i året. Vær forberedt på lange køer og ventetid.
  • Tjek returpolitikken: Sørg for at tjekke returpolitikken i den butik, du køber fra, inden du køber noget.
  • Vær kritisk: Ikke alle tilbud er lige gode. Vær kritisk og vurder, om du reelt har brug for varen, og om du får den til en god pris.
  • Køb med omtanke: Black Friday kan være en god mulighed for at spare penge, men husk at købe med omtanke og undgå impulskøb.

Alternativer til Black Friday:

Hvis du ønsker at undgå Black Fridays travlhed og etiske dilemmaer, er der alternativer:

  • Støt lokale butikker: Lokale butikker tilbyder ofte unikke varer og god service. Du kan finde spændende tilbud ved at besøge lokale butikker i stedet for de store kæder.
  • Køb brugt: Der findes et stort udvalg af brugte varer i god stand. Du kan spare penge og skåne miljøet ved at købe brugt på loppemarkeder, i genbrugsbutikker eller online.
  • Vær kreativ: Lav dine egne julegaver eller find alternative gaveideer, der ikke involverer shopping.

Morten Skeldal

Morten er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og San Fransisco State University. Han har skrevet om computere og IT-branchen siden 1990'erne, og han har været besat af elektronisk legetøj til hjemmet, siden han første gang spillede Asteroids på en Atari 2600.
-
Han arbejdede i mange år for computermagasinet Komputer for alle og har desuden skrevet for Computerworld og leveret stof om ny teknologi til Illustreret Videnskab, Bilmagasinet, Penge & Privatøkonomi, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Børsen.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Kvinde med to computerskærme fra henholdsvis Apple og Dell.
Previous Story

Indkøbsguide: Find den helt rigtige computerskærm

Sandberg gamingstol
Next Story

Test: Er en gaming-stol bedre end en almindelig kontorstol?

Latest from Blog

Gå tiltops