19. marts 2024

Danmark får en af ​​verdens kraftigste AI-supercomputere

NVIDIA DGX SuperPOD supercomputer
Den nye danske supercomputer skal bygges med hardware fra blandt andre grafikchip-producenten NVIDIA.

Danmark indgår et banebrydende samarbejde med NVIDIA for at sætte skub i forskning og innovation inden for områder som sundhed, life science og grøn omstilling.

Et nyt nationalt center for AI-innovation skal etableres i Danmark med en af ​​verdens kraftigste AI-supercomputere i hjertet. Supercomputeren, der har fået navnet Gefion, er opkaldt efter den nordiske gudinde for pløjning, og den skal symbolisere en ny æra for dansk forskning og innovation.

Samarbejdet ledes af Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) og er et stort skridt fremad for dansk AI-forskning. Supercomputeren vil give forskere fra både den offentlige og private sektor adgang til banebrydende teknologi, der kan hjælpe dem med at løse nogle af de største udfordringer, verden står overfor.

Fokus på samfundsmæssige udfordringer

Gefion skal bruges til at tackle en bred vifte af samfundsmæssige udfordringer inden for områder som:

  • Sundhed og life science: Udvikling af nye lægemidler, forbedring af diagnostik og behandling af sygdomme, og forebyggelse af sygdomme.
  • Grøn omstilling: Udvikling af nye bæredygtige energiløsninger, forbedring af energieffektiviteten og bekæmpelse af klimaforandringer.
  • Andre områder: Forbedring af uddannelse, øget produktivitet i dansk erhvervsliv og udvikling af nye teknologier.

En kraftfuld supercomputer

Gefion er en NVIDIA DGX SuperPOD, der er optimeret til store AI-projekter. Den består af 191 NVIDIA DGX H100-systemer med i alt 1.528 NVIDIA H100 Tensor Core GPU’er og 382 Intel Xeon Platinum CPU’er. Supercomputeren er forbundet via NVIDIA Quantum-2 InfiniBand-netværksplatformen, der sikrer en hurtig og effektiv databehandling.

Samarbejde med NVIDIA

Danmark indgår et tæt samarbejde med NVIDIA, en af ​​verdens førende virksomheder inden for AI-teknologi. NVIDIA vil levere hardware, software og ekspertise til centret og vil arbejde sammen med danske forskere om at udvikle innovative løsninger på komplekse problemstillinger.

Bæredygtighed og datasikkerhed

Supercomputeren vil blive placeret i et datacenter, der er designet og bygget til at være bæredygtigt. Datacentret vil køre på 100 % vedvarende energi og vil have et minimalt CO2-aftryk.

Datasikkerhed er en topprioritet for centret. Supercomputeren vil have det højeste sikkerhedsniveau og understøtte dansk datasuverænitet.

En investering i fremtiden

Etableringen af ​​det nationale center for AI-innovation er en investering i Danmarks fremtid. Centret vil styrke Danmarks position som en førende nation inden for AI-forskning og innovation og vil bidrage til at skabe nye arbejdspladser og øget vækst i dansk økonomi.

Fakta om Gefion:

  • Navn: Gefion, opkaldt efter den nordiske gudinde for pløjning
  • Type: NVIDIA DGX SuperPOD
  • Antal GPU’er: 1.528 NVIDIA H100 Tensor Core GPU’er
  • Antal CPU’er: 382 Intel Xeon Platinum CPU’er
  • Netværk: NVIDIA Quantum-2 InfiniBand-netværksplatform
  • Samarbejdspartner: NVIDIA
  • Investeringsbeløb: ca. 700 mio. kr.
  • Forventet åbningsdato: Inden årets udgang

Morten Skeldal

Morten er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og San Fransisco State University. Han har skrevet om computere og IT-branchen siden 1990'erne, og han har været besat af elektronisk legetøj til hjemmet, siden han første gang spillede Asteroids på en Atari 2600.
-
Han arbejdede i mange år for computermagasinet Komputer for alle og har desuden skrevet for Computerworld og leveret stof om ny teknologi til Illustreret Videnskab, Bilmagasinet, Penge & Privatøkonomi, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Børsen.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Faneblade fra Microsoft Edge i Windows
Previous Story

Microsoft Edge: Hvordan samler jeg alle faneblade som ét vindue?

Et billede vises i programmet Irfanview i Windows
Next Story

Program: Verdens bedste gratis billedfremviser

Latest from Blog

Gå tiltops