lavt batteri på en bærbar computer
Nogle få enkel tricks kan give dig længere batteritid på din bærbare pc.
9. marts 2024

Få batteriet på din bærbare pc til at vare længere

Du kender den, batteri-angsten. Se her, hvordan du slipper af med den, når du bruger din bærbare pc.

Sådan får du bedre batteritid i din bærbare computer

I en tid, hvor arbejde, studier og fritidsaktiviteter i stigende grad afhænger af digitale enheder, er det vigtigere end nogensinde at kunne regne med sit bærbare batteri. Uanset om du arbejder på farten, studerer i biblioteket eller nyder en film i haven, er et batteri, der hurtigt løber tør for strøm, en konstant kilde til frustration. Heldigvis er der flere strategier og tricks, man kan benytte sig af for at forlænge batteriets levetid og dermed også produktiviteten og underholdningen. I denne artikel vil vi gennemgå en række praktiske tips, der kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit bærbare batteri.

Forstå din computers batteri

Før vi dykker ned i tipsene, er det vigtigt at forstå et par grundlæggende om batterier. De fleste bærbare computere i dag bruger lithium-ion-batterier, som har en begrænset levetid, typisk målt i ladecykler. En ladecykl indebærer en fuld opladning fra 0% til 100%, men det betyder ikke nødvendigvis, at du skal dræne dit batteri fuldstændigt, før du oplader det igen. Faktisk kan det at holde batteriet mellem 20% og 80% hjælpe med at forlænge dets levetid.

Juster strømindstillingerne

Et af de mest effektive skridt du kan tage for at spare på batteriet, er at justere din bærbare computers strømindstillinger. De fleste operativsystemer tilbyder en “strømsparer”- eller “batteribesparelse”-tilstand, som automatisk reducerer skærmens lysstyrke og begrænser processorkraften for at spare energi. At aktivere disse indstillinger, når du ikke har brug for fuld ydeevne, kan gøre en mærkbar forskel.

en bærbar pc med tændt skærm, der sluger batteri
Skærmen er noget en de dele, der bruger mest strøm på en bærbar computer.
Foto: Joshua Ng, Unsplash

Skru ned for skærmens lysstyrke

Skærmens lysstyrke er en af de største strømslugere på en bærbar computer. Ved at skrue ned for lysstyrken, selv bare et par niveauer, kan du spare betydeligt på batteriet. De fleste enheder har hurtigtaster eller indstillinger i kontrolpanelet, som gør det let at justere dette.

+ Læs også: Find den bedste og billigste computerskærm.

Luk unødvendige programmer og faner på computeren

Mange af os er skyldige i at have dusinvis af faner åbne i vores browsere eller flere programmer kørende i baggrunden, som vi ikke aktivt bruger. Hver af disse forbruger batterikraft, så ved regelmæssigt at lukke dem ned, kan du forlænge batteriets levetid.

Sluk for baggrundsprocesser og -apps på pc’en

Operativsystemer og apps har ofte en række processer kørende i baggrunden, selv når de ikke er i brug. At begrænse disse kan reducere batteriforbruget. På Windows kan du for eksempel bruge “Task Manager” til at se og afslutte unødvendige processer, mens du på MacOS kan bruge “Activity Monitor”.

Brug batteribesparende browserudvidelser

Visse browserudvidelser er designet til at reducere energiforbruget ved at blokere annoncer, deaktivere videoer, der afspilles automatisk, og begrænse ressourcekrævende scripts. At installere og aktivere disse kan bidrage til længere batterilevetid.

Frakobl eksterne USB-enheder

Eksterne enheder som USB-drev, eksterne harddiske, og mus forbruger også batteri, når de er tilsluttet. Hvis de ikke er nødvendige, er det bedst at frakoble dem.

Overvåg computerbatteriets helbred

Mange operativsystemer tilbyder værktøjer til at overvåge batteriets helbred og brug. Disse værktøjer kan give indsigt i, hvilke apps og processer der forbruger mest strøm, og hjælpe dig med at træffe informerede beslutninger om batterioptimering.

+ Læs også: Hvad er de vigtigste tastaturgenveje i Windows?

Vedligehold pc’ens batteri

Regelmæssig vedligeholdelse af dit batteri kan også bidrage til at forlænge dets levetid. Dette kan inkludere kalibrering af batteriet hvert halve år for at sikre nøjagtige batteriindikatorer og undgå at lade batteriet blive for varmt, da høje temperaturer kan nedbryde batteriets kapacitet hurtigere.

Opdater computerens software

Softwareudviklere udgiver løbende opdateringer, der ofte inkluderer forbedringer til energiforvaltning. Sørg for, at dit operativsystem og alle dine apps er opdateret for at drage fordel af disse forbedringer.

Konklusion

Ved at følge disse råd kan du ikke blot forlænge dit bærbare batteris levetid på kort sigt men også bidrage til en længere samlet levetid for batteriet. Husk, at små ændringer i dagligdagen kan summere sig op til betydelige besparelser over tid, hvilket ikke kun gavner din produktivitet og underholdning, men også miljøet.

Morten Skeldal

Morten er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og San Fransisco State University. Han har skrevet om computere og IT-branchen siden 1990'erne, og han har været besat af elektronisk legetøj til hjemmet, siden han første gang spillede Asteroids på en Atari 2600.
-
Han arbejdede i mange år for computermagasinet Komputer for alle og har desuden skrevet for Computerworld og leveret stof om ny teknologi til Illustreret Videnskab, Bilmagasinet, Penge & Privatøkonomi, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Børsen.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Android-telefon med virus
Previous Story

Har jeg brug for sikkerheds-apps på min Android-telefon?

Silikoneremmen føles behagelig mod håndleddet – også hvis du sveder.
Next Story

Test: OnePlus Watch 2 – Godt smartwatch, hvis du har en Android-telefon

Latest from Blog

Gå tiltops

Don't Miss

SteelSeries Apex_Pro TKL tastatur keyboard

Lær de vigtigste genveje i Windows og spar masser af tid

Ved at lære de mest brugte genveje i Windows 11
HP Omen Transcend 14

Test: HP Omen Transcend 14 – lille men stærk gaming-pc

HP Omen Transcend 14 er udstyret med en hurtig Intel-processor