9. april 2024

TEST: Xiaomi 14 Ultra

Fremragende telefon til amatørfotografen.
Hvid udgave af den kinesiske smartphone Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra fås i både en sort og en hvid udgave.

Test

Brugervenlighed
8/10
Byggekvalitet
9/10
Ydelse
10/10
Funktioner
10/10
Overall
9.3/10

Med kinesiske Xiaomis nyeste smartphone, 14 Ultra, har du altid et godt kamera i lommen. Faktisk ligner den mere et kamera end en telefon, når man ser den bagfra. Det enorme, runde kameramodul fylder næsten hele telefonens bredde og gør den næsten dobbelt så tyk.

Modulet indeholder en kraftig blitz og fire meget store linser fra det tyske kamerafirma Leica. Det hele styres af en gennemtænkt kamera-app, der spørger dig første gang, du åbner den, om du vil have stærke, livlige farver, eller om du foretrækker, at farverne er så naturlige som muligt. Der er stor forskel på billederne med de to indstillinger, og vi sætter pris på at kunne vælge i stedet for at måtte leve med en indstilling midt imellem, som de færreste vil være helt tilfredse med.

Heldigvis lever billederne op til forventningerne. Vi tog billeder under forskellige lysforhold af en lang række motiver, og billedkvaliteten var så høj, at det gjorde det lidt svært at vænne tilbage til en ældre og billigere telefon, da testperioden var slut.

Når du forstørrer et udsnit af et billede taget med et mobilkamera, kan du som regel se meget billedstøj, fordi både linsen og chippen, der opfanger billedet, er mindre end i et rigtigt kamera, og derfor også opfanger mindre lys. Sådan er det ikke i samme omfang i Xiaomi 14 Ultra. Vi tog et portrætbillede af en kat i et svagt belyst rum, og da vi senere inspicerede billedet på en stor computerskærm, stod selv de helt små hår i kattens pels knivskarpt.

En kraftfuld telefon med en flot skærm

Den store, flotte skærm yder kameraets billeder fuld retfærdighed med fine farver og høj lysstyrke. Skærmen buer en smule ved alle fire kanter og den fylder næsten fronten af telefonen, så pladsen er godt udnyttet.

Telefonen har en meget hurtig processor og masser af RAM, og det kan mærkes i alt, hvad du foretager dig på telefonen.

Unødvendige apps og en tung krop

Vi havde gerne været fri for de installerede reklame-apps og de fleste af Xiaomis egne apps, som fylder meget på startskærmen, når du tænder telefonen første gang. Xiaomis browser er fx Google Chrome langt underlegen, og Mi Video er en lidt lurvet mellemting mellem TikTok og YouTube.

Det er en tung telefon, og det er faktisk rart, at du kan lade noget af vægten hvile på din pegefinger ved hjælp af underkanten af kameramodulet. Heldigvis har Xiaomi også givet bagsiden en blød plastikoverflade i læderlook, så risikoen for at du taber den dyre telefon på gulvet er betragteligt mindre end med de konkurrenter, der sværger til glatte glasoverflader på både for- og bagside.

Under vores test holdt det store batteri, telefonen kørende i næsten to døgn i gennemsnit. Det tager kun en halv times tid at lade telefonen helt op igen, for der følger en hurtiglader med i æsken til Xiaomi 14 Ultra.

Konklusion

Xiaomi 14 Ultra er en kraftfuld telefon med et fremragende kamera. Den er tung og har en del unødvendige apps installeret, men den flotte skærm, den hurtige processor og den lækre overflade gør den til et attraktivt valg for dem, der ønsker en topmoderne smartphone med et kamera i absolut topklasse. Den er dog også tung, dyr og har en del unødvendige apps installeret.

Om telefonen er den rigtige for dig, afhænger af dine behov og dit budget. Er du på udkig efter den bedste mulige billedkvalitet og har du råd til det, er Xiaomi 14 Ultra et godt valg. Men hvis du er på udkig efter en lettere telefon med et mere brugervenligt interface, er der andre modeller på markedet, der kan være et bedre valg.

Xiaomi 14 Ultra: Fordele og ulemper

Fordele:

  • Fremragende kamera: Billedkvaliteten er i topklasse, både i dagslys og i svagt lys.
  • Stor og flot skærm: Skærmen er skarp, lysstærk og har flotte farver.
  • Kraftfuld processor: Telefonen er hurtig og flydende i brug.
  • Lang batteritid: Batteriet holder nemt en hel dag på en enkelt opladning.
  • Lækker overflade: Bagsiden er lavet af blød plastik med et læderlook, som giver et godt greb om telefonen.

Ulemper:

  • Tung: Telefonen er tungere end de fleste andre smartphones på markedet.
  • Unødvendige apps: Der er installeret en del reklame-apps og Xiaomis egne apps, som de fleste brugere ikke har brug for.
  • Ingen trådløs opladning: Telefonen understøtter ikke trådløs opladning.
  • Høj pris: Xiaomi 14 Ultra er en af de dyreste smartphones på markedet.

Morten Skeldal

Morten er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og San Fransisco State University. Han har skrevet om computere og IT-branchen siden 1990'erne, og han har været besat af elektronisk legetøj til hjemmet, siden han første gang spillede Asteroids på en Atari 2600.
-
Han arbejdede i mange år for computermagasinet Komputer for alle og har desuden skrevet for Computerworld og leveret stof om ny teknologi til Illustreret Videnskab, Bilmagasinet, Penge & Privatøkonomi, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Børsen.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

Den bærbare computer Medion Erazer E15443
Previous Story

TEST: Kontor-pc til en fristende pris

Ung smuk kvinde på en strand styrer en Avata 2 drone fra DJI.
Next Story

Nyt fra DJI: Professionel droneflyvning for alle

Latest from Blog

Gå tiltops

Don't Miss

Sony Xperia 1 VI skærm med en kvinde på stranden

Sonys går all-in på kameraet i sin nye Xperia-telefon

Sonys nye toptelefon er rettet mod dig, der elsker at
Gaming-musen Razer Viper V3 Pro i sort

Test: Razer Viper V3 Pro – (næsten) perfekt mus til spil

Razer Viper V3 Pro er en fantastisk mus til skydespil,